Haber

ABD’den Türkiye’ye F-16 tehdidi: Tedarik İsveç’in NATO üyeliğine bağlı

NATO’ya katılmak isteyen İsveç, Türkiye’nin üyeliğini onaylamasını bekliyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, “NATO’dan umutluyuz”Bir açıklama yaptı.

Türkiye’yi hedef alan açıklamalar

Stockholm’ü ziyaret ederek Billström ile görüşen ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Michael McCaul, İskandinav ülkesine destek mesajı verirken Türkiye’yi hedef aldı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı da olan McCaul, ABD’den Türkiye’ye F-16 savaş uçağı tedarikinin İsveç’in NATO’ya katılımına bağlı olduğunu savundu.

F-16 satışları İsveç’in üyeliğiyle bağlantılı

McCaul, “Bizim F-16’larımızı almak istiyorlar. Onlara bu tür silah sistemleri satacaksak NATO müttefikimiz gibi davranmaları lazım.”söz konusu.

Amerikalı politikacı, “Katılımı (İsveç’in NATO üyeliği) kabul etmemeleri halinde kendilerini riske atacak pek çok şeyin olduğunun farkındalar.”diyerek açıkça Ankara’yı hedef almaya çalıştı.

ABD: Arzı destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, bir süredir F-16 uçağının Türkiye’ye satışını kamuoyu önünde desteklediklerini söyledi.

İsveç’in NATO üyeliği ile F-16 satışının iki ayrı konu olduğunu belirten Miller, şunları kaydetti:

Biz inanmasak da Kongre’de bu konunun NATO üyeliğiyle ilişkilendirilmesi gerektiğine inanan bir grup üye var.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Michael McCaul ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström

İsveç’in NATO’ya başvurusu

Geçtiğimiz yıl NATO’ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sonrasında Soğuk Savaş döneminde başlayan tarafsızlık politikalarına son vermişti.

Nisan ayında Finlandiya’nın üyeliğini onaylayan Türkiye, İsveç’in üyelik için bazı şartları yerine getirmesini talep etmişti.

Türkiye, İsveç’in üyeliğini onaylamak için bu ülkenin terör örgütü PKK ve uzantılarıyla mücadele etmesini, suçluların Türkiye’ye iade edilmesini ve Türkiye’ye savunma teçhizatı satışına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını istiyordu.

Türkiye: Eyleme yansıyan

İsveç, yasa değişikliğinin ardından taleplerin tamamını karşıladığını belirtirken, Ankara bunların “eylem”e yansıması gerektiğine dikkat çekerek, bunların yeterli olmadığının sinyalini verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İskandinav ülkesinin NATO üyeliğini görüşmek üzere temmuz ayında Vilnius’ta bir araya gelmişti.

Erdoğan, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliği yönündeki taleplerine bir yenisini daha ekleyerek Ankara’nın üyeliğe yeşil ışık yakması için Avrupa ülkelerinden Türkiye’nin AB üyeliğinin “önünü açmalarını” istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu