Haber

Özgür Özel: Yargıtay’ın kararı Meclis’e darbe girişimidir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay’ın kararının Meclis’e darbe girişimi olduğunu belirterek, “Karar elbette Can Atalay’ı mağdur eden bir karardır. Ancak kararın hedefleri Can Atalay ile sınırlı değil. Can Atalay kararına örnek olarak, anayasayı hiçe sayarak, “Anayasaya direnme, anayasal düzeni ortadan kaldırma girişimi ve doğrudan ayaklanmadır. Karar Meclis’e darbe girişimidir” dedi.

Türk Personel Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay davasında Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına uymayarak, CHP Türkiye Büyük Millet Meclisi yüksek mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. (TBMM) Kümelenme Başkanı Özgür Özel’in çağrısı üzerine akşam saatlerinde olağanüstü toplantı yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yargıdaki son gelişmelerin konuşulduğu olağanüstü toplantının ardından açıklama yaptı. Özel, “Karar elbette Can Atalay’ı mağdur eden bir karardır. Ancak kararın hedefleri sadece Can Atalay ile sınırlı değil. Can Atalay kararı örneğiyle anayasayı yok saymaya, direnmeye kalkışmadır. Anayasayı, anayasal düzeni ortadan kaldırmayı ve doğrudan ayaklanmayı, sadece Can Atalay’ı değil, Hatay halkını, tüm seçmenleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurumsal yapısını, milletvekillerini ayağa kaldırmaya çalışıyorlar. Anayasa Mahkemesi, haddini aşmayan ve kendini milli iradenin üstünde gören Karar, Meclis’e darbe girişimidir. Filler kavga ederken çimenler çiğneniyor gibi görünüyor. Ama Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay bundan çok uzakta. Can Atalay’ın haklarının çiğnenmesinin ötesinde, çatışan Cumhur İttifakı’nın kendisidir. Kriz Cumhur İttifakı’nın krizidir. Kriz MHP-AK Parti krizidir. İçerdeki kliklerin çatışma krizidir. AK Parti. AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın bir bileşeninin desteklediği, şımarttığı biri tarafından Türkiye Cumhuriyeti’ni yargı krizine, devlet krizine sürükleyecek ciddi bir krizdir. “Ve buna el koymak ve direnmek gerekiyor” dedi.

‘HALKIMI BU İSYANI BASTIRMAYA DAVET EDİYORUZ’

Özel, “Kamuoyunu bu isyanı bastırmaya davet ediyoruz. 15 Temmuz akşamı bu Meclis kapatıldı. O cuma gecesi jetler uçarken, istediğini veren, iki kere söylemeyen halk tank kullanıyordu. 2010 Anayasa değişikliğiyle devlette, yargıda, orduda kurdukları tahakkümle bu millete karşı Meclis Başkanını aradık ve ‘Bu darbe girişimi sadece hükümete karşı değil, millete karşıdır, kapıyı açın’ dedik. Parlamento.” Meclis kürsüsünde konuşma yapan ve ‘Artık anayasayı koruma zamanıdır’ diyen 15 milletvekilinden biriyim. Şimdi ben şunu söylüyorum, kim bu darbeye direnirse ‘Arkasında CHP’yi bulacaktır’ dedi.

‘NUMAN KURTULMUŞ DİRENİRSE ARKASINDA CHP’Yİ BULUR.’

Önceki süreçte 1 ay boyunca Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülmeyerek Anayasa Mahkemesi kararını bekleyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un demokratik bir tavır sergilediğini vurgulayan, Özel, “Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş bu darbeye direniyorsa direnmelidir. Çünkü darbeciler Numan Kurtulmuş aleyhine karar vermişler. Şöyle diyorlar: ‘Anayasa Mahkemesi, Odamızın onay kararından yaklaşık bir ay sonra ihlal kararı verince, hükümlü Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin TBMM tarafından düşürülmesi sürecinin anayasanın açık kararına rağmen tamamlanmadığı anlaşıldı.’ Burada Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı bekleyerek demokratik bir tutum sergiledi. Dönemin, ondan önceki dönemin Meclis liderlerini dönem sonuna bırakarak, tam tersine geçmiş dönemde bir kaç kötü karar alınmasını bekleyenler Numan Kurtulmuş’tur.” Numan Kurtulmuş direnecekse arkasında CHP’yi bulacaktır” dedi.

‘NUMAN KURTULMUŞ’U DANIŞMA KURULU TOPLANTISINI YAPMAYA DAVET EDİYORUM’

Özel, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sayın Numan Kurtulmuş’u arayacağım. Yarın tüm siyasi partilerin grup başkanlarını ve genel başkanlarını onun başkanlığında danışma kurulu toplantısına davet ediyorum. İç tüzük gereğince gerçekleştirilecek Danışma Kurulu toplantısında TBMM çalışma planına, yani uluslararası anlaşmaların görüşülmesine yeniden karar verecek.” Bunun yerine özel bir oturum, bir adalet oturumu yapmasını ve içinde bulunduğumuz adalet krizinin nasıl çözüleceğine TBMM’nin karar vermesini bekliyoruz. Sayın Kurtulmuş bu kararı alırsa küme liderleri ve genel başkanlar görüşecek. ve bir karara varmak. Bu toplantının yapılamaması durumunda Kurtulmuş’tan acil randevu talep ediyorum. Ardından CHP, adalet oturumu talebini Meclis gündemine taşıyacak. Gerekirse kapalı oturum talep edeceğiz. 10 yıllık tutanakların yayınlanmasının yasak olduğu bu kapalı oturumda milletvekilleriyle içinde bulunduğumuz krizin ne anlama geldiğini konuşacağız. Reddedilmesi durumunda bu adalet oturumunu Meclis’te sürdüreceğiz. . Meclis kapatılsa bile milletvekillerinin tamamı ayrılmayacak. “Daha sonra CHP ikinci bir karar alınana kadar Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirerek adalet konusunu gündeme taşıyacak ve bunun için mücadele edecek, Meclis’in açık olduğu her saat için mücadele edecek ama Meclis kapalıyken en az 20 milletvekili çıkacak. Adalet oturumuna ve adalet nöbetine devam edin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu