Ekonomi

Yeni nesil serbest bölgeler oluşturulacak

Ticaret Bakanlığı, mevcut özgür bölgeleri AR-GE ağır, yüksek teknolojili ve katma pahası yüksek mal ve hizmet üretiminin yapıldığı ihtisaslaşma temelli yeni kuşak hür bölgelere dönüştürmeyi hedefliyor.

Edinilen bilgiye nazaran, Ticaret Bakanlığınca, Orta Vadeli Program ile belirlenen “serbest bölgelere yüksek teknoloji içeren yatırımlar çekilerek ekonominin rekabet gücünün artırılması” gayesi doğrultusunda çalışmalara gelecek yıl da devam edilecek. Bu emelle özgür bölgelerin tanıtımına yönelik aktifliklerin sayısının artırılması planlanıyor.

Firmalar tarafından ağır ilgi gören hür bölgeler, son periyotta gelen taleplere karşılık vermekte zorlanıyor. Hala Türkiye’de 19 serbest bölge faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda, yeni serbest bölgelerin kurulması ve mevcut serbest bölgelerin sınırlarının genişletilmesi için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.

Özellikle, yüksek doluluk oranlarına ulaşılan Kocaeli, Ege ve İzmir serbest bölgelerinde yeni yatırım taleplerinin karşılanması amacıyla, bu bölgelerin genişletilmesi çalışmalarına başlandı.

Bu çerçevede, İzmir’de mevcut 3 hür bölgeye ek olarak 1,5 milyon metrekarelik Menemen Özgür Bölgesi’nin kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’nin 30 Ekim 2022 tarihli sayısında yayımlanmıştı. Yeni özgür bölgelerden biri olan Batı Anadolu Hür Bölgesi Bergama’da kurulurken bölgenin 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

27 milyar dolarlık ticaret hacmi

Bakanlık verilerine göre, Türkiye’deki hür bölgelerde ekim ayı sonu prestijiyle 27 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılırken yaklaşık 90 bin bireye istihdam sağlanıyor. Batı Anadolu Özgür Bölgesi’nin ise 4 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşması ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam oluşturması hedefleniyor.

Serbest bölgelerde 516’sı yabancı sermayeli, 2 bini aşkın firma faaliyet gösteriyor.

Bakanlık, mevcut hür bölgeleri AR-GE ağır, yüksek teknolojili ve katma kıymeti yüksek mal ve hizmet üretiminin yapıldığı ihtisaslaşma temelli yeni kuşak hür bölgelere dönüştürmek için de adımlar atıyor. Bu anlayışla yeni hür bölgeler kurmak, hür bölgelerde yeşil dönüşümü sağlamak ve yenilenebilir güç kaynaklarından en verimli biçimde yararlanmak temel öncelikler olarak belirlendi.

Serbest bölge kullanıcılarına avantaj sağlanıyor

Serbest bölgelerde, üretici ve yatırımcılara çeşitli ayrıcalık ve teşvikler sunuluyor. Buna nazaran, kullanıcılar, vergi avantajları, orta ve uzun vadede geleceği planlayabilme, kar transferi, ticaret kolaylığı, AB ve Gümrük Birliği kriterlerinin gerektirdiği hür dolanım evraklarının temini, pazar gereksinimlerine ve koşullarına nazaran serbestçe belirlenecek ticari faaliyetler, enflasyon muhasebesi, yerli ve yabancı tüm pazarlara erişim, azaltılmış bürokratik prosedür, her türlü ticari ve sınai faaliyete uygun ve ucuz altyapı, tedarik zinciri üzere imkanlardan yararlanabiliyor. Özgür bölgede sağlanan teşvik ve avantajlardan yerli ve yabancı bütün firmalar eşit olarak faydalanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu