Kozmetikte yeşil dönüşüm konuşuldu
“Şampuan ve krem üreten Ortadoğu ve Avrupa’da söz sahibi bir kozmetik sektörümüz var. KÜAD Lideri ve Laber Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kahriman, “Şu anda ülkemizde 3.600’ün üzerinde üretim tesisi ve 50 binin üzerinde tescilli marka, insan kaynağı ile dünyada ve ülkemizde sağlıklı üretimin vurgusudur. Kozmetik Sanayicileri ve Araştırmacıları Derneği’nin kozmetik stratejisini belirlemesi açısından değerli olan Levent Kahriman,” dedi. yeri olduğunu vurguladı. Kahriman, “KÜAD olarak yapmaya çalıştığımız; Türkiye’nin kozmetik stratejisini oluşturmak. Dünya insan merkezli olduğu için sürdürülebilirlik kaygısı taşıyorlar. Yeşil anlaşma aslında bir rehber, buradan nasıl çıkılacağına dair bir harita. Buna uymak zorundayız. Bu anlamda ülkemizdeki üreticiler de bu dönüşümü nasıl yapacaklarını planlamaya çalışıyorlar. Dernek olarak bu dönüşümün yol haritasını öğretmeye çalışan bir ekosistem kurmaya çalışıyoruz.”
Türkiye kozmetikte üretim üssü
KÜAD Lider Yardımcısı ve MG International Fragrance Company Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Konca, “Yeşil anlaşma ile birlikte Türkiye vazgeçilmez dünya dinamiklerinde regülasyonlara uymak zorunda. Tüm bunları yapabilmek için doğanın bize sunduğu kaynaklara saygı duymamız gerekiyor. Pandemi ile sağlıklı olmak için hijyenik ürünlerin tüketim alışkanlıkları değişti. Bu eserlerin üretimi dünya için arttı. Çin ve Amerika’nın yetersiz kaldığı yerde Türkiye devreye girdi. Bu tecrübelerle şubemizi her geçen gün geliştiriyoruz. Daha yeni, daha yenilikçi, daha katma değerli işler üretme eğilimindeyiz. Türkiye’yi küresel şirketlerin merkezi haline getiriyoruz.” Bülent Konca, sanayici, üretici, tedarikçi ve tüketici ilişkisinde insan odaklı olmak gerektiğini vurguladı. Yeni tesis yatırımlarından bahseden Konca; 2023 yılının 3. çeyreği sonunda testlerin başlayacağını kaydeden Yeni tesislerinin, sürdürülebilir üretim ve yeşil tesis dinamiklerine uygun olarak departmana örnek teşkil edeceğini söyledi.
Şimdi odak noktası sürdürülebilirlik
KÜAD Kongre Lideri ve AKS Kozmetik Kurucusu Fuat Arslan da kozmetik bölümünün dünyada ve ülkemizde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Bugün KÜAD olarak 198 ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle son dönemde cilt bakım ürünlerine olan talepte bir önceki yıla göre yüzde 16’lık artış yaşandı. Türkiye’de kozmetik ihracatımız ithalatımızın önünde. Öte yandan Türkiye kozmetikte de üretim üssü konumunda. Yeşil anlaşma, dünyadaki en yeni bahislerden biridir. Çok hızlı aksiyon alabilen bir ülkeyiz. 2030 yılında karbon salınımını yüzde 50 oranında azaltma çalışmaları var. Amacımız kongrede bu bilinci oluşturmaktır. Bir dönüşüm yaşanıyor. Dolayısıyla sürdürülebilir bir ihracat için klasik modelden uzaklaşıp daha döngüsel bir modele geçmek gerekiyor. Kongremizin ana temasını yeşil mutabakat olarak belirledik. Yerli hammadde ve yerli ambalaj üretimi noktasında bir an önce planlamalar yapmamız gerekiyor” dedi.
KÜAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sapro Paklık Works İcra Kurulu Üyesi Belgin Şile, kozmetik alanındaki standardizasyon çalışmaları hakkında bilgi verirken, sektörel gelişim için kontrol ve düzenlemenin değerine değindi. Şile, konuşmasında üreticilere verilen temel fonlara da yer vererek, denetleyici hassasiyetler ve departman içindeki beklentiler ile ilgili öngörülerini paylaştı. Şile, “Pandemi dönemiyle birlikte doğaya yönelik girişimler daha da arttı. Günümüzün standartları rekabet gücü gerektirir. Hem Türkiye hem de Avrupa mevzuatına uyduğunuzda ortak bire bir dili konuşuyor olacaksınız. Biz kozmetik üreticileri olarak daha iyisini nasıl yaparız, atıkları nasıl güzelleştiririz diye bakıyoruz. Herkes sürdürülebilirliğe odaklanmaya başladı. Aslında üreticiler aldığımız hammaddeden yola çıkarak buna başladılar. Tüm bunları yaparken standartlara uyum sağlamak çok değerlidir. Yeni adım atacak olanlara bu anlamda doğru olanı zamanında yapmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.